Festival francouzského filmu 2017

Dneškem začíná v kině Lucerna jubilejní 20. ročník Festivalu francouzského filmu.

Pražská část festivalu divákům nabídne retrospektivu výjimečného díla režiséra Jean-Pierre Melvilla, od jehož narození uplyne letos sto let. Uvedeno bude sedm snímků včetně filmů Kněz Léon Morin, Práskač, Osudový kruh nebo Bob hazardér. Jde o snímky, které jsou pro francouzskou kinematografii zásadní a díky nimž jsou dnes po celém světě známá jména Jean-Paul Belmondo nebo Alain Delon. Mimo průřezu francouzskou filmovou tvorbou nabídne festival i výběr filmů z Cannes. Slavnostně zahájí snímkem Michela Hazanaviciuse Obávaný, který sklidil na festivalu v Cannes úspěch. Obávaný vtipně a poutavě zpracovává jedno z období života režiséra Jeana-Luca Godarda. Z dalších snímků se můžeme těšit například na Gauguina s Vincentem Casselem nebo Rodina s Vincentem Lindonem. Nebude chybět ani poslední film Michaela Hanekoho Happy End s Isabelle Huppert v hlavní roli.

Na den pod zem (25.11. – 26.11.)

Když loni v zimě dostala skupina studentů pražské Vysoké školy ekonomické zadání na vytvoření projektu, asi si nemyslela a ani nedoufala, že vytvoří festival, o který bude takový zájem. Studenti přišli s nápadem otevřít veřejnosti pražské podzemní prostory, do kterých se jindy lidé dostat nemohou. Navíc se nejedná pouze o klasické prostory, jako je například metro. Na den pod zem zve návštěvníky například do podzemí Národního divadla, na Vyšehrad nebo do bludiště atomového krytu v Divoké Šárce. V každém objektu na návštěvníky čeká odborný výklad a neopakovatelný zážitek. Díky velkému zájmu je letos akce dvoudenní a těšit se můžete i na bohatý doprovodný program. Tak si připravte šály, čelovky a posviťte si na své drahé polovičky, přátele nebo rodinu pod zemí!

Bardzo fajný festival (23.11 – 25.11.)

Bardzo fajný festival svěžího polského filmu a kultury letos nabídne 4 celovečerní filmy z nejnovější polské produkce, krátké filmy z Podlesí, pohádkové pásmo s Myškou a filmový workshop pro děti, vyšívací dílnu pro dospělé, knížky a po celé tři dny vynikající polské laskominy. Ve speciální předpremiéře diváci uvidí dlouho očekávaný výtvarný film S láskou Vincent (24. 11., 20.30). Přijďte na slavnostní zahájení 23. listopadu od 17 hodin na polské kulinářské překvapení, vernisáž výstavy Neznámé polské hrdinky a speciální výběr krátkých filmů, které přijedou představit tvůrci projektu Filmové Podlesí útočí.

Festival pořádá spolek Popular, který od roku 2013 popularizuje polskou kulturu v Praze. Bardzo fajný festival 2017 je jeho v pořadí devátou akcí.