IMG_8926Čokoládovo-kokosové koláčky s makadamovými oříšky z blogu Mikyna v kuchyni
(www.mikynavkuchyni.com)

Blog Ondry a Týny mám já osobně moc ráda a i když autoři už dlouho nepíší žádné novinky, stále je mi velkou inspirací. Třeba právě teď v období Vánoc, kdy člověk hledá recepty na cukroví. Zaujaly mě čokoládovo-kokosové koláčky s makadamovými oříšky, které neobsahují lepek, rafinovaný cukr ani máslo nebo smetanu, takže si je mohou dopřát i vegani.

Ingredience na 6 koláčků
190g mandlové mouky
40g strouhaného kokosu
30g panenského kokosového oleje
30g javorového sirupu
Špetka soli

Náplň:
280g hořké čokolády (Alnatura 70%)
280g hustého kokosového mléka
Makadamové oříšky
Plátky kokosu
Postup:
Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Smíchejte v robotu mandlovou mouku a kokos a umixujte do sypké směsi. Přidejte k ní nahřátý kokosový olej, javorový sirup a špetku soli a opět důkladně promíchejte, aby se v těstě netvořily hrudky. Malé formičky na košíčky vymažte olejem a natlačte do nich těsto, které na dně propíchněte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Dejte péct asi na 10 minut, dokud těsto nezezlátne.
Než budou košíčky hotové, připravte si náplň. Čokoládu nalámejte na malé kousky a společně s horkým kokosovým mlékem dejte do misky. Nechte asi minutu odstát a pak metličkou vymíchejte hladký krém. Pak už jen stačí nalít do vychladlých košíčků a ozdobit opraženými oříšky a plátky kokosu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAČokoládovo-kokosové sušenky z blogu Laskominy od Maryny
(www.laskominyodmaryny.cz)
Dalším z mých nejoblíbenějších blogů jsou Lakominy od Maryny. Byl to vlastně první blok, podle kterého jsem kdy vařila a opravdu mě uchvátil. Například tyhle čokoládovo-kokosové sušenky jsou naprosto famózní.
Ingredience na 25 sušenek
200 g hladké mouky
25 g kakaa
50 g strouhaného kokosu
200 g změklého másla
60 g moučkového cukru
Postup:
Mouku prosijte a smíchejte s kakaem a cukrem. Přidejte změklé máslo a kokos a rukama vypracujte hladké těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a alespoň na hodinku dejte do lednice. Ingredience se krásně promísí a rozvoní se jedna báseň. Vychlazené těsto ještě jednou zpracujte rukama a na pomoučeném vále rozválejte na plát silný asi 5 mm. Z něj vykrajujte kolečka nebo jiné tvary, které klaďte na plechy vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 minut a po upečení je nechte ještě 10 minut odstát na plechu, než je přenesete na rošt aby zcela vychladly. Já osobně jsem je ještě pokapala kvalitní rozehřátou čokoládou a jen se po nich zaprášilo.
1-kokosové kuličky (1)Koko kuličky z blogu Výpečky
(www.vypecky.com)
Nepečené cukroví je tak trochu záchrana pro lenochy a chronické nestíhače, jakým jsem i já, která jsem ještě nestihla udělat ani adventní věnec natož nějakou tu výzdobu. A tak jsem u svých oblíbených “Výpečků” našla recept na nepečené meruňkovo-kokosové kuličky, které ocení i dietářky.
Ingredience
Šálek kokosové mouky nebo jemně namletého kokosu
Hrst sušených meruňek
Cukr moučka
1 lžička smetany ke šlehání nebo pro vegany kokosového mléka
Postup:
Meruňky omyjte a rozemelte v robotu. Přidejte kokos a pokud se vám směs zdá málo sladká, ještě doslaďte cukrem. Nakonec přidejte smetanu nebo kokosové mléko a dokonale promíchejte. Ze směsi tvořte malé kuličky, které obalte v cukru a dávejte do papírových košíčků.
Zdroj foto: Archiv foodblogerek