-->

Je nejvyšší čas začít jíst zeleninu

/ Redakce Foto: SONIA FEDRIZZI

Léto klepe na dveře, teploty se značně zvýšily, a tak je nejvyšší čas trochu odlehčit jídelníček a více sázet na zeleninu. Dnes máme pro vás několik tipů na chutné zeleninové menu.

CUKETY PLNĚNÉ MOŘSKÝMI PLODY

Doba přípravy: 50 minut

500 g cuket (nebo 2 větší)
150 g cherry rajčat
100 g očištěných menších sépií
20 slávek
16 očištěných mušlí zaděnek jedlých
4 krevety
čerstvá máta
sůl
olivový olej extravergine

Oba konce cukety odřízněte a dejte vařit do vroucí osolené vody na 8‒10 minut. Doměkka uvařené cukety sceďte, po délce rozřízněte, vnitřní semennou část odstraňte, potřete olejem a dejte péct 8 minut na 200 °C.
Dobře omyté mušle a slávky vložte do hrnce, přidejte 2 lžíce oleje, přiklopte a vařte, dokud se neotevřou. Skořápky odstraňte (pokud chcete, můžete nějakou slávku ponechat ve skořápce) a vývar přeceďte přes dvojitou vrstvu papírových utěrek.
Krevety vyloupejte a v pánvi na malém množství oleje orestujte. Na závěr osolte.
Očištěné sépie nakrájejte na proužky.
Do rozpálené pánve přidejte 2 lžíce oleje, nakrájené sépie a asi 1 minutu restujte. Poté přidejte rajčata překrojená na polovinu a 4‒5 minut restujte na prudkém ohni. Přilejte 2 lžíce vývaru ze škeblí.
Dále přidejte slávky, mušle, na kousky nakrájené krevety, dobře promíchejte a odstavte. Ozdobte lístky čerstvé máty.
Připravené cukety naplňte směsí mořských plodů, na pár minut vložte do trouby, aby byly cukety teplé, a ihned podávejte.

Zdroj: La Cucina