-->

Restartujte své tělo jarní detoxikací

/ Michala Bradová

Příroda se na jaře probouzí k novému životu. Není však jediná, kdo potřebuje restart. Cítíte se po zimě unavení, oslabení, bez nálady a energie do života? Možná je váš organismus až příliš zanesen různými toxiny a odpadními látkami, kterých je potřeba se zbavit. Tak co byste řekli na jarní detox?

Proč je detox třeba?

V zimě se obecně méně hýbeme a jíme těžší a tučnější jídla. Do toho se přidá stres, díky zimním virózám i různé léky či nedostatek vitamínu D a v důsledku všeho se v organismu ukládají škodlivé látky, které nás oslabují a negativně ovlivňují celé tělo. Ideálním lékem může být jarní očistná kúra.

Naslouchejte svému tělu

Detoxikačních metod existuje celá řada a každý by se měl vybírat poldle svého stavu, věku, dosavadního způsobu stravování, fyzické zátěže či typu zaměstnání. Kdo pravidelně sportuje a jí víceméně vyváženě, nebude potřebovat takový zásah do jídelníčku jako člověk, který se každý den láduje fast foodem. Jarní detox je trendy, čehož se také chytli výrobci a marketéři a udělali z něho pořádný byznys. Pamatujte ale, že detox není o hladovění a několikadenních drastických půstech, kdy pijete pouze šťávy. Správná očista je o lehčích a stravitelnějších pokrmech, dodání živin, klidu a regeneraci těla.

Co tedy jíst?

První 7denní fáze: Nejezte žádná smažená a tučná jídla nebo uzeniny, vypusťte kávu, cukr a umělá sladidla, sůl, mléko, mouku, pečivo a samozřejmě alkohol. Místo toho si dopřejte ovoce a zeleninu, luštěniny, klíčky, ryby, kysané výrobky, ovesné vločky, ořechy a semínka. Pijte jen vodu, kterou prokládejte bylinkovými čaji.

Druhá 5denní fáze: Pokračujte bez „špatných“ jídel z první fáze a vynechejte i všechny mléčné výrobky. Na talíř si připravujte listovou zeleninu, luštěniny, pohanku, jáhly, rýži, ryby, tofu, semínka a klíčky. Vhodné jsou třeba i zeleninové vývary. Samozřejmostí je opět dostatečný pitný režim.

Třetí 7denní fáze: Jídelníček by měl být stále lehký a snadno stravitelný, nicméně už pomalu můžete zařadit maso a mléčné výrobky. Délku jednotlivých fází si klidně upravte dle svých potřeb. Ideální by bylo, pokud byste na detoxikaci navázali vyváženým jídelníčkem, ze kterého natrvalo odstraníte fast food a jiná tučná a nezdravá jídla.

Jak to vidí východ?

Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím očisty jater a žlučníku. Dysbalance jater má na svědomí problémy s trávením, zrakem, ztuhlostí svalů, špatnou pokožkou, nehty, ale může i za naši podrážděnost, výkyvy nálad a obecně emocionální nestabilitu. Prvním a hlavním krokem detoxikace je zbavit se všech chemických látek, případně jejich množství omezit na minimum. Jídelníček by měl naopak zahrnovat zelenou zeleninu (např. špenát, brokolice, růžičková kapusta), zeleninu rostoucí na jaře (karotka, ředkvičky), kvašenou zeleninu, dále čerstvé bylinky a koření, naklíčené obiloviny a luštěniny, mořské řasy, vejce či menší množství ryb, kuřecího a krůtího masa. Podmínkou stále zůstává dostatečný pitný režim a povoleny jsou také krátkodobé půsty (max. 24 hodin) postavené jen na vodě, které mají uzdravit a zregenerovat trávicí systém. Ani takový typ půstu však není o hladovění. I z pohledu čínské medicíny má být detoxikace o odlehčení, střídmosti a pročištění. Součástí by měl být také pohyb, dostatečný spánek a odpočinek, tak relaxaci nepodceňujte!

TIP: Vyzkoušejte bio březové šťávy, jež jsou oblíbené v tradiční východní medicíně díky vysokému obsahu vitaminů B, C a minerálních látek. Díky tomu se považují za přírodní lék, který omlazuje, regeneruje a je ideální k detoxikaci organismu. Značka Arax nabízí pět příchutí – citron, šípek, fruktóza, máta a kopřiva. 0, 3 l koupíte za 30 Kč.