Reishi: Znáte božskou houbu nesmrtelnosti?

/ Iveta Písaříková

Reishi, česky lesklokorka lesklá, latinsky ganoderma lucidum. Ať už ji nazvete jakkoliv, řeč je o medicinální houbě s velmi širokospektrálními účinky, které jsou pro lidské tělo doslova požehnáním. Domovinou této dřevokazné, chorošovité houby je Asie, ale její účinky dnes už znají lidé po celém světě.

Historie dlouhá přes 2000 let

Houba reishi má za sebou velmi dlouhou a pestrou historii. O její účinky se opírá tradiční čínská medicína. Podrobně ji zná a využívá už více než 2000 let. Už herbář Shen Nong Ben Cao Jing sepsaný v období let 25-220 n. l. se zmiňuje o účincích této houby. Postupem času v něm přibývaly další a další poznatky o využití reishi, jak lékaři nabývali stále dalších a dalších znalostí o ní. Stať o reishi nechybí ani v knize Ben Cao Gang Mu (Compendium of Materia Medica), což je nejkomplexnější spis, který mapuje tradiční čínskou medicínu.

Objev pro západní medicínu

Roku 1781 objevila reishi i západní medicína, ale až od 60. let 20. století probíhají výzkumy ověřující léčivé působení reishi – v podstatě potvrzují zkušenosti nabrané během mnoha staletí čínskou medicínou. Přibližně od roku 1970 se reishi pěstuje také uměle. Právě kvůli rozmanitým účinkům a antioxidačnímu působení proti stárnutí organismu se jí přezdívá „houba nesmrtelnosti“.

Co vlastně reishi obsahuje?

V reishi se nachází řada účinných látek, z nichž mnohé vědci stále zkoumají. Probereme proto alespoň ty nejzákladnější:

1) Prospěšné polysacharidy
Jde o cukry s dlouhým řetězcem, které se chovají jako vláknina. V lidském těle především významně ovlivňují imunitu organismu a peristaltiku střev. Dále upravují hladinu krevního cukru a pomáhají neutralizovat volné radikály.

2) Triterpeny a steroly
Triterpeny a steroly jsou silné antioxidanty, které zabraňují řádění volných radikálů v organismu. Kromě toho mají podíl i na snížení hladiny krevních tuků. Velký význam má jejich působení proti infekcím a zánětům. Velmi podstatné je působení silného triterpenu, a sice kyseliny ganoderické, která likviduje nádorové buňky. Má rovněž pozitivní vliv na snížení krevního tlaku.

3) Mastné kyseliny a aminokyseliny
Polynenasycené kyseliny jako kyselina linolová, olejová, palmitová a stearová účinně zabraňují tomu, aby se v našem těle množily rakovinové buňky. Reishi má v sobě také skryté všechny esenciální aminokyseliny, tedy ty kyseliny, jež si tělo neumí samo vyrobit.

4) Vitamíny a minerály
Raishi obsahuje také důležité vitamíny skupiny B a vitamín D. Z minerálních látek jde o pestrý koktejl včetně hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu či železa, selenu, mědi a zinku.

Ganoderma lucidum is a medicinal plant. As an ingredient in foods

Reishi a její účinky na zdraví

Z výše uvedeného vyplývá, že využití reishi v podpoře zdraví je opravdu širokospektrální. Pokud ji chcete vyzkoušet, doporučuje se užívat reishi ve formě extraktu. Výtažek totiž obsahuje prospěšné látky v té nejkoncentrovanější podobě.

Pojďme se podívat na konkrétní účinky lesklokorky lesklé:

  • Pomáhá stimulovat makrofágy, tedy buňky fungující v první linii naší imunity. Povzbuzuje imunitní systém, který si pak snáze poradí s dlouhou řadou infekcí.
  • Pomáhá při únavě, a to nejenom té klasické a při stresu, ale osvědčuje se i při závažnějších stavech jako je syndrom vyhoření a chronický únavový syndrom. Dobrá je i na poruchy spánku a nervový neklid.
  • Podporuje funkci srdečně-cévního systému, pomáhá při ischemické chorobě srdeční.
  • Užitečná je při opakovaných respiračních chorobách, tedy nemocech dýchacích cest, ale nedoporučuje se nasazovat přímo v jejich akutní fázi.
  • Regeneruje játra, kde se dokonce osvědčuje lépe než ostropestřec mariánský.
  • Osvědčuje i při kožních potížích včetně například atopického ekzému.
  • Tělu velmi dobře prospívá v boji se záněty, a to především těmi chronickými. Proto se doporučuje u zánětů pohybového aparátu, kam patří třeba revmatoidní artritida. Také pomáhá zvládnout autoimunitní záněty a alergie.
  • Napomáhá snižovat hladinu tuků v krvi, a to zejména „zlého“ LDL cholesterolu.
  • Reguluje cukr v krvi, je tudíž užitečný u cukrovky, zejména diabetu II. typu.
  • Harmonizuje krevní tlak, snižuje ho, pokud dosahuje vyšších hodnot.